Head image Фондация
Образователно
Сътрудничество
Втори кръг на балканско ученическо състезание за есе на тема "Какво може да се промени на Балканите? Приносът на моето поколение"

През м. октомври 2001 г. Фондация "Образователно сътрудничество" стартира съвместно с Асоциацията на учителите по немски език в България и Фондация "Кьорбер", Германия, балканско ученическо състезание за есе на тема "Какво може да се промени на Балканите? Приносът на моето поколение".

В състезанието взеха участие над 180 ученици от Балканските страни. Международно жури подбра четиридесетте най-добрите ученически есета. Наградата за техните автори беше участие в международна среща на победителите в Боровец от 4-10 август 2002 г.

На срещата в Боровец участваха четиридесет ученици и техни преподаватели по немски език от Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция и Хърватия.

Темата на срещата бе "МОЕТО СЕМЕЙСТВО - МОЕТО СЕЛИЩЕ". Целта на срещата бе участниците да се опознаят взаимно, да разкажат един на друг истории, легенди и обичаи, характерни за техните населени места, да дискутират теми, които са засегнали в своите писмени работи, да планират бъдещи съвместни дейности.

Участниците посетиха резиденция "Царска Бистрица" и прекараха един ден в Пловдив и Бачковски манастир.